Esküvő és időjárás

Amikor valaki esküvőre készül, örök kérdés, hogy vajon milyen idő lesz a nagy napon. Sokan már gyermekként dédelgetik azt az álmot, hogy szikrázó napsütésben, szép, tiszta kék égbolt alatt mondják ki a boldogító igent. Magyarország éghajlati viszonyai sajnos nem garantálják, hogy egy adott napon biztosan megvalósulhat ez.

Kek_eg_tengerpart

Statisztikákat találhatunk arról, hogy az év egy bizonyos napján mekkora eséllyel hullhat eső, illetve hány fok az évszakos átlagnak megfelelő hőmérséklet. Kiindulásnak ez mindenképp jó alap. Erre az információra azonban sajnos nem lehet stabilan támaszkodni, hiszen még mindig nem ad megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy milyen idő lesz a nagy napon.

Tavasz_es_tel

Miért nem segítenek a statisztikai adatok?

Nem kell, hogy végigböngésszük a 100 éves időjárási adatokat. Elég, ha csak a saját élő emlékeinkre gondolunk, és máris nyilvánvaló, hogy a mi éghajlati övünkön az év egy tetszőlegesen kiválasztott napján, különböző években nagyon sokféle arcát tudja mutatni az időjárás.

Március közepén például az évszakos átlagnak megfelelő délutáni hőmérséklet Magyarországon 10 fok köré tehető. 2012 ezen időszakában +25 fokos nyárias melegnek és ragyogóan napos időnek örülhettünk, ami kifejezetten ideális lehet egy szabadtéri esküvőre. Egy évvel később ugyanezekben a napokban a viharos szél, az erős havazás és a -15 fokos éjszakai fagyok keserítették meg az életünket.

A nyári hónapokban, ha nem is ennyire szélsőséges formában, de szintén óriási eltéréseket tapasztalhatunk. Ki ne emlékezne olyan évre, amikor az eső elmosta a szabadságát, míg a következő év ugyanazon napjaiban tikkasztó hőség uralkodott, és felhő is alig volt az égen.

Lehetséges-e az esküvő előtt hónapokkal korábban előrejelezni, hogy milyen idő valószínű?

Igen, a hosszú távú időjárás-előrejelzés egyik ősi eszköze az asztrometeorológia. (Hogy mit is jelent ez, erről bővebben itt olvashatsz.) Ezzel a módszerrel hosszú távú tendenciákat is lehet prognosztizálni, és többek között pont a fent említett szélsőségek előrejelzésében nyújthat segítséget. A statisztikákkal szemben az időjárási horoszkópokban sokszor már hónapokkal korábban látszik, hogy az év mely szakaszában lesznek az átlagosnál jóval melegebb/hidegebb vagy éppen kiugróan csapadékos/száraz időszakok.