Asztrometeorológia

horoscope

Az esküvői előrejelzések asztrometeorológiai módszerrel készülnek. Az asztrometeorológia azon az elven alapszik, hogy a Földön a légköri mozgásokat a Naprendszer bolygói is befolyásolják. Mivel a planéták helyzetét hónapokra, sőt évekre előre is ki lehet számolni, pozíciójukból következtethetünk a távolabbi jövő időjárására is. A prognózisok során tehát ugyanazt az asztrológiai rendszert használjuk, mint a személyes horoszkópok készítésekor. A különbség csupán annyi, hogy itt nem azt vizsgáljuk, hogy a zodiákus jegyek és a bennük álló égitestek hogyan hatnak az egyénre, hanem azt, hogy a felettünk zajló konstellációk hogyan alakítják egy adott földrajzi hely időjárását.

Milyen információkra van szükség az előrejelzéshez?

Ha asztrológiai időjárás-előrejelzést szeretnél készíttetni az esküvődre, kétféle lehetőség közül választhatsz:

 • Ha már ki van tűzve a dátum, szükség lesz az esküvő idejének és helyszínének megadására. A kért időpontra valószínűségi időjárási prognózist készítek.
 • Ha még nem tudjátok, mikor lesz a Nagy Nap, elegendő, ha megadtok egy időszakot (pl. néhány hét/hónap), vagy azokat a napokat, amik a szervezés során már felmerültek lehetséges dátumként. A megadott időszak/dátumok alapján segítek az időzítésben, vagyis javaslok olyan napokat, amikor nagy valószínűséggel szép idő lesz.

 

Hogyan készül az asztrológiai időjárás-előrejelzés?

Az előrejelzés több horoszkóp alapján készül. Ezek összevetése után körvonalazódik, hogy milyen jellegű időjárás várható egy adott időszakban.

 • Nap horoszkópok: A Nap a földi élet és a légkör motorja. A belőle érkező óriási mértékű energia mozgatja a Föld atmoszféráját, valamint hatalmas gravitációs ereje irányítja a körülötte lévő bolygók mozgását. Asztrometeorológiai szempontból a hőmérsékletet befolyásolja.                                                                                                                  Asztrológiai szempontból akkor kezdődik új évszak, amikor a Nap belép egy kardinális jegybe. (Kardinális jegynek nevezzük a Kos, Rák, Mérleg, illetve a Bak jegyeket.) Amikor a Nap belép ezekbe a jegyekbe, az éppen aktuális konstellációk leírják a következő 3 hónap hőmérsékleti tendenciáit.
  • evszakokCsillagászati tavasz: március 21 – június 21.
  • Csillagászati nyár: június 22 – szeptember 22.
  • Csillagászati ősz: szeptember 23 – december 21.
  • Csillagászati tél: december 22 – március 20.
 • Hold-horoszkópok: a Hold gravitációs vonzása miatt a földfelszín Hold felé eső oldala kissé megemelkedik, míg az ellenkező oldal kissé süllyed.  Ez okozza a jól ismert ár-apály jelenséget, ami telihold és újhold idején a legintenzívebb.  A gravitációs vonzás nemcsak az óceánokon, hanem a nagyobb állóvizekben, a földkéregben és a légkörben is megjelenik. Asztrometeorológiai szempontból a Hold a légkör víztartalmát, vagyis a felhő-és csapadékképződést befolyásolja. Egy holdhónap ~29 napig tart, ami összesen 4 holdfázisra osztható:
  • Újhold
  • Első negyed
  • Telihold
  • Utolsónegyed

A holdfázis-váltással jellemzően átrendeződik a légköri helyzet, és megváltozik az időjárás “arculata”. Egy adott földrajzi területre készített holdfázis horoszkóp megmutatja, hogy mennyire lesz csapadékos a terület időjárása.